logo
معرفی کلی
  • کشاورزان از دیرباز با گزینش گیاهان برتر سعی در بهبود خصوصیات زراعی و تغذیه ای آنها داشته اند.امروزه با افزایش جمعیت و تغییرات شدید آب و هوایی و کاهش منابع آبی و زمینهای زراعی نیاز به افزایش تولید محصولات زراعی بیش از پیش احساس می شود. به طوری که کشاورزان امروزه مجبورند با نهاده­ های کمتر، تولید بیشتری داشته باشند. این موضوع یکی از چالشهای اصلی کشاورزی در عصر حاضر به شمار می ­رود.  تنش های محیطی از جمله خشکی، شوری و گرما همیشه از تهدیدات اصلی تولید به شمار می­ رفته ­اند. امروزه  با روند تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین در نتیجه فعالیتهای بشری خسارت ناشی از تنش­های محیطی بسیار گسترش یافته و هر ساله مقادیر بسیاری از تولیدات کشاورزی و حتی زمین های مستعد کشت در اثر این تنش ­ها و فشارهای ناشی از آنها از بین می­ رود که خسارات فراوانی را به کشاورزان و اقتصاد کشور تحمیل می­ کند.
    ایران کشوری است که از نظر جغرافیایی در منطقه خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته است. در این منطقه از جهان خشکی و مسایل و مشکلات ناشی از آن جزء جدایی ناپذیر زندگی انسانها به خصوص جوامع روستایی است. تابستان‌های گرم و طولانی با تبخیر بالا و زمستان‌های سرد با بارش نامطمئن و با پراکنش نامناسب از خصوصیات بارز آب و هوایی این منطقه از جهان می‌باشد.متوسط بارندگی سالیانه در ایران 230 میلی متر است. این در حالی است که متوسط تبخیر و تعرق سالیانه به بیش از 2400 میلی متر می­ رسد.
    مقابله با این تنش­ها مستلزم بکارگیری راهکارهای مختلفی از جمله بهبود زیرساختها، استفاده بهینه از منابع آب و خاک و اصلاح نبات می­ باشد. در این میان اصلاح گیاهان برای افزایش تحمل به تنشهای محیطی یکی از مؤثرترین روشهای مقابله با تنش­ها و کاهش اثرات سوء آنها می­ باشد. از طرفی روش­های اصلاح کلاسیک به منظور نیل به این هدف با مشکلات عدیده­ ای روبرو بوده و روند آن نسبتا کند می­ باشد. بخش عمده این مشکلات به پیچیدگی مکانیسم­های تحمل و دخیل بودن تعداد بسیار زیاد ژن در این مکانیسم­ها برمی­ گردد.
    با توجه به مسایل و مشکلات فوق، بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی در راستای اهداف پژوهشکده در جهت حل مشکلات بخش کشاورزی و رفع تنگناهای تولید در حوزه اختیارات و شرح وظایف خود در زمینه بررسی ساز وکارهای فیزیولوژیک تحمل به تنش ­های محیطی در گیاهان مهم زراعی و باغی، شناخت ساز وکارهای مولکولی سیگنالینگ سلولی در تنش­های محیطی با تأکید بر تنش­های خشکی، شوری، وگرما فعالیت می­ نماید.
    زمینه­ های فعالیتهای تحقیقاتی شامل بررسی نحوه جذب و انتقال یونها در شرایط تنش شوری در ژنوتیپهای با واکنش کرانهای به تنش، بررسی ساخنمان و عمل کانال­های یونی، بررسی فعالعیت ژنها و پروتئین­های پاسخ دهنده به تنش و دخیل در افزایش تحمل به تنش­های محیطی، تهیه پروفایل­های یونی و متابولیت­ها در گیاهان در شرایط محیطی نامساعد و با رویکرد زیست شناسی سیستم­ ها می ­باشد.
    برنامه­ های تحقیقاتی در این بخش دامنه وسیعی از تکنیکهای سلولی و مولکولی را در بر می­ گیرد؛ از جمله زیست شناسی سلولی و مولکولی، بیوشیمی، ژنتیک، ژنومیکس عملکردی، نشانگرهای مولکولی و پروتئینی و همچنین مطالعات دقیق میکروسکوپی.
    به منظور انجام این گونه مطالعات، گیاهان در شرایط طبیعی مزرعه و در محیط­های کنترل شده و در شرایط اقلیمی مختلف کشور تحت تنش­ های خشکی، شوری و یا گرما مورد  ارزیابی­های مورفولوژیک و فیزیولوژیک قرار گرفته و ژنوتیپ­های با پاسخ­های کرانهای به تنش پس از انتخاب برای درک بهتر ساز و کارهای دخیل در تحمل به تنش تحت بررسی ­های دقیق فنوتیپی قرار می­ گیرند.این ارزیابی ­ها همچنین شامل مطالعات اومیکسی (ترانسکرپتومیکس، پروتئومیکس، متابولومیکس، یونومیکس و ...) با رویکرد زیست شناسی سیستم­ها و با همکاری و مشارکت سایر بخش ­های تحقیقاتی از جمله بخش زیست شناسی سامانه ­ها می­ باشد.اطلاعات حاصل از این بررسی­ ها سپس در بخش تحقیقات زیست شناسی سامانه ­ها با نتایج مطالعات فیزیولوژی و مولکولی تلفیق شده و به منظور شناسایی ژنها یا نشانگرهای مولکولی دخیل در تحمل به تنشهای محیطی مورد استفاده قرار می­ گیرند. همچنین از این اطلاعات می­ توان برای نقشه­ یابی ارتباطی (Association mapping) و یافتن تنوع هاپلوتایپی (Haplotyping) ارقام متحمل ایرانی استفاده کرد.

معرفی اهداف مهم و زمینه ­های تحقیقاتی بخش

  • ابداع و توسعه و بکارگیری روشهای فیزیولوژی مولکولی برای تأمین اهداف کلان تحقیقات بیوتکنولوژی پژوهشکده
  • غربالگری و مطالعات مزرعه­ ای گونه ­های وحشی و زراعی برای صفات مهم  فیزیولوژیک با تأکید بر تنش­های محیطی
  • شناسایی ساز و کارهای فیزیولوژیک مرتبط با تحمل به تنش­های محیطی در سطح مولکولی و گیاه کامل
  • فنوتایپینگ جمعیت های نقشه­ یابی و گیاهان تراریخته
  • مطالعه و شناسایی متابولیت های ثانویه و مسیرهای بیوسنتز آنها در گیاهان دارویی
  • انجام مطالعات فیزیولوژیک در طرح­ها و پروژه­ های مختلف سایر بخشهای تحقیقاتی پژوهشکده
  • بررسی برهم کنش گیاهان زراعی با علفهای هرز و میکروبها و روابط اکولوژی مولکولی آنها

© تمامی حقوق برای پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است.طراحی شده توسط طراحی سایت داتک